Protejeaza-ti banii cu ajutorul telefonului mobil

securitate-telefon
Tehnologia face tot ceea ce poate ca sa-ti simplifice si imbunatateasca viata. Dar tu iti iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja finantele pe care le administrezi prin aplicatiile de pe mobil? Iata cateva modalitati eficiente de a te asigura ca telefonul tau este cel mai sigur device prin care iti poti gestiona finantele.

Blocheaza-ti telefonul folosind un cod de acces

Chiar daca poate fi usor enervant sa introduci un PIN de fiecare data cand iti deblochezi telefonul, aceasta este modalitatea cea mai inteligenta si simpla de a-ti securiza datele de pe mobil. Daca vrei sa fii si mai precaut, seteaza-ti telefonul sa stearga datele importante dupa cateva incercari esuate de deblocare a lui.

Foloseste aplicatii financiare dotate cu masuri de securitate

Cele mai bune aplicatii financiare pentru banking sau credit sunt cele care iti permit sa folosesti masuri de protectie. Nu numai ca parte integranta a serviciului bancar pe care il ai, ci si independent. Nu cred ca ai vrea ca cineva sa-ti acceseze telefonul si sa iti urmareasca toate tranzactiile si istoricul financiar. Asigura-te ca asta nu se intampla si downloadeaza aplicatia care beneficiaza de coduri de acces integrate si solide.

Evita aplicatiile financiare de provenienta indoielnica

Incearca sa te orientezi si documentezi serios in privinta celor care produc aplicatii in acest domeniu. Exista producatori care se bazeaza pe reducerea costurilor pentru a se afla inaintea competitiei, dar iti ofera o calitate inferioara a aplicatiilor respective. Exista si false aplicatii care-ti acceseaza datele conturilor pentru a fi folosite in scopuri ilegale. Multe interfete si prezentari ale aplicatiilor financiare seamana inter ele, asa ca fii atent pe care vrei s-o folosesti.

Ai grija cu aplicatiile care-ti stocheaza datele in Cloud

Unele aplicatii iti stocheaza datele personale/financiare in cloud, adica pe serverele lor si nu pe device-ul tau. Acest lucru este diferit de ceea ce fac aplicatiile institutiilor financiare oficiale (bancare si de credit) care au protocoale specifice de protectie. Tine-ti atentia treaza ca aplicatiile sa nu-ti transfere datele in Cloud unde oricine poate avea acces la ele.

Documenteaza-te asupra aspectelor legate de securitate

Gaseste acele servicii care ofera foarte multe date despre sistemele de siguranta. Viziteaza siteuri de profil si compara aspectele care tin de securitate. Vezi care dintre ele se concentreaza pe acest sector si au in pachetul lor servicii de securitate dedicate.

Nu folosi browser specializat pentru mobil

Multe websiteuri financiare au variante de browser pentru mobil si multi oameni le folosesc in locul aplicatiilor. Ceea ce nu e o idee grozava, mai ales daca folosesti un Wi-Fi public, fiind mai usor pentru un hacker sa atenteze la datele tale, decat daca folosesti serviciile oferite de providerul tau de telefonie mobila. Pentru a fi sigur ca reteaua e sigura, poti sa folosesti un VPN (o retea virtuala privata), ca masura de siguranta in plus.

Nu te loga in mod automat

Nu-ti memora nicio parola/cod de acces pe telefon. Dupa folosirea aplicatiei, inainte de a o inchide, delogheaza-te. Altfel, risti sa fii tinta sigura a unui hacker, oricum ii inlesnesti misiunea prin simplul fapt ca te loghezi.

Nu-ti neglija conturile

Incearca sa nu uiti sa-ti verifci constant conturile pentru a sesiza eventuale nereguli sau aspecte suspicioase. Astfel de situatii trebuie sa le raportezi imediat. Neglijenta te poate costa.

Masurile de siguranta sunt absolut necesare si imperioase pentru datele cu caracter financiar, nu conteaza pe ce device sunt respectivele aplicatii. Dar pentru mobil, e esential sa nu uiti ca oricand, cineva il poate accesa si folosi impotriva ta datele care se afla acolo (nu numai cele legate de bani). Vestea buna e ca folosind masurile de siguranta recomandate, telefonul tau si tot ceea ce contine, va fi…doar al tau!

Leave a Reply