Previziuni economice pentru 2016

previziuni-romaniaCinci economisti de top au raspuns pentru wall-street.ro intrebarilor legate de evolutia economiei in 2016:

Cat va creste economia Romaniei in 2016 ?

“Ne asteptam la o crestere economica de 4% in 2016, motorul principal fiind probabil consumul, alimentat de reducerile agresive de TVA (cota medie de TVA pe cosul de consum al populatiei scade conform noului Cod Fiscal cu peste 8 pp, de la circa 22% la sub 14%). Insa, dat fiind nivelul foarte scazut al investitiilor din ultimii ani, o crestere economica de peste 4% pare putin plauzibil sa poata sa fie sustinuta pe un orizont mai lung de timp. Prin urmare, anticipam o reducere a cresterii economice in 2017 la 3,6%”, a declarat Ionut Dumitru (Raiffeisen Bank).

Cand va reveni inflatia in teritoriul pozitiv ?

“Inflatia va reveni in teritoriul pozitiv cel mai probabil incepand cu jumatatea anului viitor si e posibil ca la sfarritul anului sa ajunga in jurul lui 1%. Reducerea impozitarii indirecte va actiona in sensul mentinerii inflatiei in teritoriul negativ in prima jumatate a anului urmator si va fi contrabalansata de accelerarea cererii interne”, a declarat pentru wall-street.ro Dan Armeanu, profesor de economie si membru neexecutiv al ASF.

Cum va evolua cursul de schimb in 2016 ?

“Pentru piata financiara previzionam majorarea graduala a ratei medii anuale de dobanda pe 10 ani si scaderea cursului EUR/RON in intervalul 2015-2018”, spune Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania, care mizeaza pe o medie anuala a cursului de 4,38 lei/euro.

Pe de alta parte, Dan Armeanu este mai pesimist si vede in 2016 o medie in jurul valorii de 4,45 lei/euro, capetele de interval fiind 4,4 si 4,55 lei/euro. “Fundamentele economiei sunt de buna calitate si nu genereaza in mod normal o volatilitate mare a cursului in conditiile in care nu apar perturbari politice, surprize electorale sau derapaje fiscal-bugetare. De asemenea, cursul poate fi influentat de crizele politice externe sau de deciziile BCE sau FED”, explica Armeanu.

Incotro se indreapta investitiile straine ?

Economistii BCR anticipeaza ca investitiile straine directe in 2016 vor reprezenta 1,8% din PIB, o pondere similara celei preconizate si in cazul acestui an.

In opinia lui Dan Armeanu, investitiile straine directe vor continua trendul crescator si in anul urmator, fiind atrase in jur de 3 mld. euro, pe fondul consolidarii cresterii economice, al reducerii impozitelor si taxelor si al imbunatatirii increderii investitorilor in economia romaneasca.

Leave a Reply