Pretul aurului a crescut in 2016. E un moment bun de cumparare?


Dolarul american a atins maximul dupa o perioada de 8 luni de crestere. Desi aurul a experimentat o scurta perioada de declin, valoarea lui la bursa, s-a stabilizat. Multi analisti si traderi de top, cred ca aurul si dolarul american pot creste impreuna. Cu toate ca e important, trendul dolarului nu e factorul major de influentare al aurului.

Aurul a inregistrat perioade masive de scadere cand ratele reale de dobanda erau in crestere, sau puternic pozitive. De la jumatatea lui 2015, ratele reale au inceput sa scada, de unde si aprecierea sustinuta a aurului in cursul acestui an. Atata timp cat ratele reale sunt negative sau in scadere, aurul va fi in continuare in crestere.

Exista insa, posibilitatea ca Federal Reserve sa creasca ratele. Inflatia e din ce in ce mai mare, iar miscarea recenta din piata preconizeaza ca inflatia va creste in 2017. Indicatorul de baza al inflatiei in SUA- dificilul indice al pretului de consum (IPC) “core” (care exclude influenta preturilor la alimente si energie)-, arata o inflatie cu mult peste 2%. Aceasta, fara sa luam in calcul cresterea preturilor la energie, prevazuta pentru urmatoarele luni. Petrolul incheie saptamana la maximul ultimelor 15 luni, iar in saptamanile recente a trecut pragul valorilor obisnuite.

Cu alte cuvinte, cresterea potentiala a inflatiei va afecta majorarea ratei in mod nesemnificativ, cu cel mult un sfert. Sa ne amintim de anii 2000 si 1970. Inflatia a crescut mai repede decat ratele dobanzilor si aurul a avut o evolutie buna. FED mareste ratele atunci cand inflatia creste, dar e aproape cert ca ridicarea ratei dobanzilor va ramane in urma si FED va lasa inflatia sa creasca. Asta inseamna ca aurul va fi in plin avant. Inca un motiv sa credem asta, e felul in care se comporta aurul in raport cu valutele straine. Cu exceptia Yen-ului, Aurul este intr-un trend ascendent fata de fiecare moneda majora.

In concluzie, factorul major de influentare al Aurului e dat de cat de negative, sau in scadere sunt ratele reale ale dobanzii. Desi inflatia e gata sa creasca, ratele reale sunt susceptibile sa scada in continuare in 2017. Daca dolarul american va creste, va opri din evolutia aurului. Este o oportunitate de cumparare de aur, avand in vedere si recenta corectie ?

2 Comments

  1. Rares Mihaila October 27, 2016
  2. cazare December 14, 2016

Leave a Reply