🏢 Investitiile in spatiile de birouri din Bucuresti

cladire-birouri
Investitiile in spatiile de birouri din Romania sunt in plin avant. In primele trei luni ale lui 2016, Bucurestiul a inregistrat un volum de inchirieri cat al Ungariei si Bulgariei la un loc, dublu fata de 2015. S-au realizat tranzactii de 180 milioane de euro dintre care, 96 de milioane provin din vanzarile de proiecte de birouri.
In anul precedent in Bucuresti s-au inchiriat peste 70.000 de metri patrati, ceea ce transforma Romania in ‘’cea mai atractiva piata din Europa Centrala si de Est, depasita doar de Varsovia’’, conform declaratiei lui Mihai Paduroiu, specialist al CBRE, pentru Agerpres.

Cu 17 proiecte totalizand 350.000 mp de spatii noi programate pana la sfarsitul anului, Bucurestiul are o disponibilitate de birouri mai mica fata de cererea companiilor. O mare parte din aceste spatii sunt preinchiriate. Aceasta se datoreaza faptului ca aceleasi zone de dezvoltare pentru office building sunt dorite de catre toti investitorii, majoritatea fiind din domeniul IT, banci, avocati, multinationale cu nevoi de outsourcing. Ei incearca sa acapareze zonele in care nu exista o concentratie mare din partea concurentei.

Un profil al clientului, ne arata ca ceea ce se doreste sunt terenurile ieftine cu o infrastructura satisfacatoare. Calitatea include o personalizare a spatiilor pentru birouri, accentul se pune pe avantajarea angajatilor. De aceea cele mai cautate birouri sunt cele aflate in apropierea zonelor de resedinta ale angajatilor. Sunt de asemenea, tot mai multi investitori care dezvolta proiecte pentru afacerile mici, la inceput de drum, ceea ce duce la o cerere in crestere de creare a unor spatii de birouri dedicate acestui tip de business.

Bucurestiul are cele mai mici chirii din Europa de Est. Cel mai intens se investeste in proiecte pentru cladiri de birouri, acestea avand cel mai ridicat pret. Preturile spatiilor de birouri fluctueaza de la 9.3 euro/mp/luna pana la 20,9 euro/mp/luna. Printre zonele cele mai cautate se numara Charles de Gaulle, Aviatorilor, Victoriei, conform unei analize ESOP Consulting/CORFAC International.

Daca se negociaza o minimizare de costuri de 15%, se poate inchiria un spatiu de 1000mp cu o suma intre 9.300-20.900 euro/luna. Cel mai mare rabat se face in cazul birourilor din clasa B si C amplasate periferic, dar si la cele din clasa A, aflate inca in constructie in zone de concurenta. Avand in vedere procentajul ocuparii spatiilor de birouri, se preconizeaza o eventuala influentare a chiriilor nete efective si o mentinere a ratei de inchiriere cel putin proportionala pentru urmatorii 2 ani.

Avand in vedere toate aceste date, Romania a reusit sa transmita mesajul ca este o piata deschisa, in plina maturizare, cu businessuri si necesitati in crestere. Exista perspective generoase in ceea ce priveste investitorii care sunt atrasi de capacitatea Romaniei de constructie. Scaderea dobanzilor bancare, precum si cresterea cifrei de afaceri din diverse segmente (retail) au ajutat la dezvoltarea investitiilor in imobiliare. Cei mai activi investitori straini in cautare de spatii de birouri sunt grecii, cei din Israel, spaniolii si chinezii.

Leave a Reply