Investitii alternative pentru reducerea riscurilor

diversificare-investitiiDe multe ori se spune ca “banii trag la bani” si pare ca persoanele bogate au instrumente speciale cu ajutorul carora isi cresc averile. Investitiile alternative ar putea reprezenta o parte din aceste instrumente.Pentru cei care nu cunosc conceptul de investitie alternativa,  acestea sunt investiții care tind sa evolueze independent de  piata de capital (de burse), deosebindu-se de clasele de active traditionale precum actiunile si obligatiunile.

Nu exista o definitie general agreata a investitiilor alternative. Acestea pot fi acele active care constituie alternative ale actiunilor, imobiliarelor si obligatiunilor : marfuri, valute, obiecte de colectie, datorii de pe piata emergenta, fonduri hedge si asa mai departe.

Investitorii medii de retail s-au concentrat in general asupra acelor clase de active traditionale, iar investitiile alternative au fost practic indisponibile pentru ei – pana de curand.

Incepand cu anul 2000, investitorii de retail de pe burse au avut de suportat doua caderi majore pe piata, pierzand peste 49%, de fiecare data. Cu toate ca piața a urcat din nou de fiecare data, volatilitatea ridicata poate fi stresanta, iar consultantii de investiții principali estimeaza ca volatilitatea va ramane o tema cheie si in 2016. Multi investitori sunt din aceasta cauza nesiguri de posibilitatile de a-si plasa banii. Investitiile alternative ar putea fi raspunsul pentru ei.

Beneficiul activelor alternative este faptul ca acestea pot contribui efectiv la reducerea riscului atunci cand sunt adaugate la un portofoliu diversificat.

In trecut, cand o parte a pietei scadea, o alta parte crestea. Investitorii isi puteau diversifica portofoliile prin investitii in actiuni la companii avand o capitalizare mare sau mica si actiuni internationale pentru a-si reduce riscul si a-si imbunatati profitul pe termen lung.

In ultimul timp insa, piata se coreleaza si se misca in mod general in aceeasi directie. Datele din ultimii doi ani arata de exemplu ca actiunile americane cu o capitalizare mare s-au corelat in proportie de 84% cu actiunile companiilor mai mici si 76% cu actiunile internationale. Asadar, actiunile se misca in general in aceeasi directie la nivel global. In mod ideal, se doreste ca aceasta corelare sa fie cat mai mica, pentru a nu avea in portofoliu invesitii care urmeaza exact aceeasi directie.

Care este efectul corelarii pietelor? Riscuri mai mari și profituri mai mici. Aceasta eroziune drastica a puterii de reducere a riscului prin diversificarea traditionala a lasat mulți investitori cu portofolii mai riscante decat isi dau seama. Investitiile alternative beneficiaza tocmai de aceasta caracteristica valoroasa pentru reducerea riscurilor: “necorelarea”.

Cu alte cuvinte, doar detinand investitii multiple nu inseamna neaparat ca ai un portofoliu diversificat. Daca adaugi doar active care se coreleaza cu detinerile actuale, nu iti vei diminua riscul portofoliului.

Dar cum poate avea un investitor de nivel mediu acces la aceste investitii alternative “necorelate”? Grație tehnologiei moderne și a vehiculelor de investiții inovatoare, multe clase de active alternative sunt accesibile investitorilor obișnuiți.

Desigur, doar pentru ca o investitie este “alternativa” nu inseamna automat ca este si buna. Exista diferite costuri și riscuri care trebuie sa fie luate in considerare. De exemplu, lichiditatea limitata poate fi un dezavantaj. Investitorii trebuie sa evalueze personal fiecare opțiune.

Leave a Reply