Investitia in arta – ghid pentru incepatori

ghid-investitii-artaArta ca obiect de investitii are cateva avantaje: stabilitate, oferta limitata, necorelare cu pietele financiare si de capital. Dar are si cateva dezavantaje: risc ridicat, lichiditate redusa, impredictibilitate.

Criticii spun ca investitia in arta ignora fundamentele analizei financiare si este mai degraba un pariu, singurele venituri reale fiind cele obtinute prin inchirierea obiectelor de arta catre galerii.

Astfel, arta pare un plasament riscant, poate chiar mai riscant decat actiunile. Piata obiectelor de arta este putin lichida, opaca si nereglementata. Stabilirea valorii este subiectiva, nu exista rapoarte de analiza si date tehnice.

Investitia in arta are insa si avantaje – supravietuieste de cele mai multe ori scaderii economice. In piata obiectelor de arta, presiunea de vanzare apare doar in timpul depresiunii economice si doar la segmentele inferioare ale pietei. Obiectele de arta de calitate au tendinta de a fi mult mai stabile decat majoritatea instrumentelor financiare in vremuri tulburi.

Mai mult chiar, pe termen lung, trendul pe piata obiectelor de arta este crescator. Motivul: arta este un produs rar, care nu poate fi reprodus dupa libera vointa, exista un numar limitat de obiecte de arta, insa cererea este in crestere. Investitorii de pe pietele mature au la dispozitie si investitii in fonduri de arta. Tot pe pietele dezvoltate, una dintre cele mai respectate analize ale pretului pe piata de arta este indicele Mei Moses All Art, care umareste evolutia pretului a 13.000 de piese de arta in licitatii. Indicele a fost creat de doi profesori: Michael Moses si Jiangping Mei in 1975.

Artmark, cea mai mare casa de licitatii de arta din Romania, a alcatuit o lista cu 10 reguli simple pentru investitorul in arta:

  1. Cumpărați mai ales ce vă place! Față de alte investiții comune, investiția în artă are o latură estetică și de atitudine culturală ce nu poate fi ignorată. E mai puţin amuzant doar să comparaţi evoluţia cotaţiei de piaţă a diverşilor artişti. În plus – dacă opera de artă este frumoasă, o să placă și altor cumpărători viitori. Dacă, peste o perioadă, opera pe care aţi achiziţionat-o vă place mai puţin, nimic nu vă împiedică să o vindeţi iar cu banii obţinuţi să achiziţionaţi alta.
  2. O carte generală despre istoria artei românești ori despre direcţiile artei contemporane vă va ajuta să vă formaţi o bază în înţelegerea fenomenului artistic, în timp ce vizitele la muzee și galerii vă vor da repere de comparație. Cataloagele de expoziție sau de licitație, Indexul Pieţei de Arta și indicele ArtConsacrat, indexul Tudor-Art, revistele de specialitate și website-urile caselor de licitație se numără și ele printre instrumentele de informare ale investitorului inteligent.
  3. Gândiţi-vă la un plan de investiţie: tezaurizare și creștere lentă sau cutezanţă şi profituri nebănuite? Piaţa românească de artă, aflată într-o perioadă de emergenţă, este un mediu dinamic, în care au loc evoluţii ale cotaţiilor artiştilor, legate de aşezarea sau reconsiderarea valorii lor. Cei care aleg o investiţie sigură şi un plan pe termen lung se orientează către arta de patrimoniu, adică operele realizate de artişti consacraţi, a căror valoare a fost recunoscută şi se află în creştere constantă. Aceia care însă îndrăznesc mai mult şi investesc în lucrări de artă contemporană ale artiştilor tineri, au şi şansele cele mai mari pentru un câştig surprinzător.
  4. Fiecare canal de vânzare are avantajele sale. Cine doreşte să aleagă opera preferată între operele aceluiaşi artist şi să beneficieze de explicaţii detaliate cu privire la operă poate apela galeriile de artă, câtă vreme cine doreşte să aleagă între operele diferiţilor artişti şi să aibă şansa achiziţionării la un preţ sub valoarea de piaţă poate prefera casele de licitaţie. Există şi modalităţi de achiziţie care nu presupun prezenţa fizică, precum participarea la licitaţie prin telefon sau online. Recomandăm însă vizionarea prealabilă a operei de artă, între imaginea din catalog şi obiectul propriu-zis putând există diferenţe de culoare, similar între dimensiunile reale ale obiectului de artă și cele imaginate prin consultarea fotografiilor din catalog.
  5. Nu cumpărați obiecte de artă fără acte doveditoare! Ca în orice altă investiție, certificatul de vânzare (pe care comerciantul, potrivit legii circulaţiei obiectelor de artă, este obligat să îl emită) dovedeşte proprietatea dvs. asupra operei şi provenienţa acesteia.
  6. Asiguraţi-vă de autenticitatea operei dorite! În piaţa de artă valoarea obiectului este dată de autenticitate, iar imposibilitatea dovedirii autenticității poate transforma cel mai valoros obiect într-unul neînsemnat. Unele case de licitații garantează prin certificat autenticitatea operei de artă adjudecate. Când casa de licitaţii sau galeria de artă nu vă garantează autenticitatea (sau o garantează pe durata unui termen limitat), cereți, anterior achiziţiei, unui expert atestat de Ministerul Culturii (sunt listaţi pe Cimec.ro) şi specializat în opera respectivului artist să verifice autenticitatea operei şi să emită un certificat de autenticitate.
  7. Achiziţia operei de artă este şi o tranzacţie comercială. Când achiziționați opere de artă de la o casă de licitație, citiți întotdeauna regulamentele de licitație, drepturile și condițiile, căci puteţi descoperi beneficii suplimentare, precum reducerea comisionului de licitaţie, termene prelungite de plată, livrări gratuite etc. Pe de altă parte, ignorarea regulamentului poate aduce surpriza neplăcută a unor taxe adiționale.
  8. Lucraţi cu profesionişti în întreţinerea operelor achiziţionate. Operele de artă pot necesita operaţiuni de conservare sau de restaurare, care le menţin sau chiar sporesc valoarea investiţionala. Pentru servicii de restaurare apelaţi doar la restauratori atestaţi de Ministerul Culturii (listaţi pe Cimec.ro), care îşi desfăşoară activitatea în laboratoare de restaurare autorizate (feriţi-vă de amatori care, chiar dacă bine intenţionati, pot provoca daune iremediabile operei de artă). Preferabil este, mai ales dacă nu aveţi experienţa pieţei de artă, să achiziţionaţi opera într-o stare bună de conservare, fiindcă altminteri este posibil ca aceasta să nu poată fi restaurată întocmai cum v-aţi aştepta.
  9. Administraţi-vă colecţia de artă ca un bun investitor! Participaţi cu operele aparţinând colecţiei dvs. la expoziţii muzeale sau la ilustrarea literaturii de specialitate. Expunerea repetată în context profesional sporeşte notorietatea operei, ceea ce o face mai dezirabilă în piaţa de artă şi îi sporeşte valoarea investiţională.
  10. Înainte de a vinde o operă de artă, cereți părerea unui evaluator profesionist! Acesta va recunoaşte valoarea istorică curentă şi viitoare a operei dvs., în funcţie de evoluţia cotaţiei de piaţă a artistului și contextul pieţei, precum şi opţiunile de canal de vânzare. Optaţi pentru canalele autorizate şi testate de valorificare a produsului cultural, cum sunt casele de licitaţie şi galeriile cu tradiţie, medii favorabile concursului de oferte pentru opera dvs. şi a căror reputaţie garantează siguranţa şi profesionalismul tranzacţiei.

Leave a Reply