ETF-uri, se asteapta o triplare a randamentului

ETF-uri, se asteapta o triplare a randamentului

Industria ETF-urilor (exchange traded funds – ETFs) a evoluat enorm in 23 de ani si datele spun ca va deveni cu mult mai profitabila. Rezultatele unui sondaj PwC lansat in aceasta saptamana, arata ca activele pentru fondurile tranzactionate la bursa se vor tripla pentru US si vor fi mai mult decat duble la nivel global, in urmatorii cinci ani.

Stirea era asteptata, daca luam in considerare un deceniu de expansiune rapida pentru o industrie care a beneficiat de costuri reduse si o gama tot mai mare de produse noi, la mare cautare pentru investitorii institutionali si cei de retail.

Previziuni optimiste

Sondajul realizat pe mai mult de 60 de firme (in 2015), a aratat ca activele ETF vor sari la nivel global de la 3 trilioane de dolari la 8.2 trilioane. SUA va contribui la aceasta cu o marire de la 2.3 trilioane de dolari, la cel putin 6.2 trilioane pana in 2021.

Bill Donahue, unul dintre directorii de la PwC a spus, pentru CNBC, ca multi dintre cei intervievati au fost si mai optimisti in privinta oportunitatilor de crestere. El a punctat faptul ca totul depinde de cat de mult vor invata investitorii despre acest instrument. Cu cat descopera mai multe modalitati de a-l folosi, cu atat mai mult vor contribui la cresterea economica.

Avantajele ETF-urilor

ETF-urile sunt fonduri care se tranzactioneaza la fel ca actiunile, dar au un cost si un grad de risc mai mici. Taxele de administrare sunt mici (sunt administrate pasiv) si lichiditatea este mare. Pretul de tranzactionare la sfarsitul unei zile este tinut aproape de valoarea activului net. Are in compozitie indici si actiuni dintr-o economie anume sau din mai multe sectoare. Forma lor e simpla-SPDR S&P 500 ETF Trust; sau mai exotica, oferind fonduri cu efect de levier dublu sau triplu, ceea ce poate genera randamente crescute din castigurile au pierderile diferitelor clase de active.

Industria fondurilor de investitii mutuale inca domina ETF-urile in marimea activelor (13.2 trilioane de dolari), insa cele doua se indreapta in directii opuse. Fondurile mutuale tranzactionate activ dupa orele pietii, au inregistrat o scadere de 3.6% in ultimele 12 luni, iar ETF-urile au crescut cu 4.1%.

Competitivitate si performanta

Conform studiului, costurile reduse ale tranzactionarii cu ETF-uri sunt pe locul doi ca motivatie a a expansiunii acestui instrument financiar. Pe primul loc se afla competitivitatea intre numarul mare de firme care se dezvolta in aceasta zona. Se constata un trend de valorificare a produsului prin diversificare accentuata in Europa si Asia.

Avand in vedere cresterea acestei industrii, calitatea si performanta sunt atribute necesare. De aceea, organele reglementatoare au propus o serie de norme stricte care vizeaza efectul de levier si lichiditatea. Parerea lui Donahue e ca multe firme fac eforturi semnificative pentru a-si extinde resursele. Iar aceste reglementari nu vor fi un dezavantaj, ci vor ajuta industria sa creasca.

One Response

  1. GEORGESCU Crinel-Adrian August 11, 2016

Leave a Reply