Este un moment potrivit pentru a investi in actiuni Apple?

apple
Apple trece printr-o faza deosebita. Veniturile se misca in directia gresita, iar acest lucru este un motiv de ingrijorare in randul investitorilor in aceasta companie. Pe de alta parte, actiunea Apple pare extrem de ieftina la pretul actual, iar vanzarile producatorului ar putea incepe sa creasca din nou pe termen mediu. Este un moment potrivit pentru a investi in actiuni Apple?

Actiunile Apple s-au ieftinit

Cresterea veniturilor unei companii tinde sa incetineasca odata cu cresterea dimensiunii sale, de-a lungul anilor. Iar Apple este de asteptat sa genereze venituri de aproape 215,5 miliarde de dolari in 2016. Odata ce ajungi la o astfel de suma gigantica, gasirea unor noi oportunitati de crestere poate fi destul de dificila.

Industria de smartphone este in scadere pe scara globala, iar acest lucru afecteaza Apple pe cel mai important segment al sau : iPhone, segment care aduce aproape 57% din vanzarile companiei. In plus, telefonul iPhone 6 al Apple s-a bucurat de vanzari masive in 2015, iar majoritatea cumparatorilor nu isi reinoiesc telefonul in fiecare an. Asadar, comparativ cu 2015, anul 2016 ar putea fi unul dificil.

In acest context, Apple a raportat o scadere de 15% a veniturilor in cursul trimestrului incheiat in iunie. Aceasta scadere a veniturilor a fost anticipata, ba chiar a fost mai mare decat previziunile de pe Wall Street si chiar decat previziunile proprii ale Apple. Atata timp cat vanzarile continua sa scada, acest lucru va pune o presiune descendenta pe actiunile Apple.

Vestea buna este ca problemele prezentate mai sus sunt deja incorporate in mare parte in pretul actiunilor. Astfel, actiunile Apple sunt tranzactionate in aceasta perioada la o rata pret/castiguri (P/E) in jurul valorii de 12,5. Discount-ul este unul substantial daca luam in considerare ca media ratei P/E pentru companiile din S&P 500 este 20.

De asemenea, actiunea pare destul de ieftina din punct de vedere istoric. Majoritatea indicatorilor de evaluare sunt aproape de minimul istoric.

Performantele s-ar putea imbunatati

Compania a lansat in martie noul sau iPhone SE de 4 inch, iar cererea pentru acest produs a depasit asteptarile. Cererea pentru iPhone SE a depasit capacitatea de productie trimestrul trecut, iar Apple isi tureaza motoarele pentru a satisface mai bine nevoile consumatorilor in lunile urmatoare. Capacitatea crescuta ar putea oferi un impuls vanzarilor iPhone SE.

Este important de remarcat faptul ca iPhone SE are un pret mai mic decat modelele anterioare si atrage foarte multe persoane care cumpara pentru prima data un iPhone. Apple este unul dintre cele mai puternice branduri din lume, iar consumatorii sai sunt faimosi pentru fidelitatea lor. Utilizatorii de iPhone isi vor cumpara cel mai probabil un nou iPhone cand vor dori sa-si reinnoiasca smartphone-ul si vor avea tendinta de a alege produse Apple atunci cand vor cumpara un SmartWatch, o tableta sau un calculator.

Divizia de servicii aduce venituri din iTunes Store, App Store, Apple Pay, Apple Care, si alte servicii. Acest segment a produs vanzari de aproape 6 miliarde de dolari in trimestrul trecut, iar acum este a doua cea mai mare divizie a companiei dupa iPhone, reprezentand aproape 14% din veniturile totale ale companiei. Divizia de servicii este in plina expansiune, inregistrand vanzari in crestere cu 19% in ultimul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Iar evolutia vanzarilor anuale va fi una favorabila si in 2017, deoarece iPhone SE atrage noi clienti pe platformele de servicii.

Luand in considerare acesti factori, este destul de probabil ca veniturile Apple sa creasca in trimestrele urmatoare.

Concluzie

Apple este o afacere solida din punct de vedere fundamental, cu un nivel de evaluare atractiv pentru investitorii in actiuni. Chiar daca performantele viitoare sunt greu de previzionat, exista motive puternice sa credem ca raul e posibil sa fi trecut in materie de evolutie a veniturilor, iar compania are potential sa reia cresterea anul viitor.

Leave a Reply