7 tipuri de investitii alternative despre care toti investitorii ar trebui sa afle

Se poate spune ca unii dintre noi suntem mai deschisi decat altii …alternativelor. Dar intrebarea este cati dintre noi stim care sunt aceste alternative? Nu ne referim la vreo chestiune filosofica ci la investitiile alternative care pot aduce randamente colosale.
Cei mai multi dintre investitori sunt obisnuiti cu clasicele actiuni, obligatiuni, fonduri tranzactionate la bursa, ignorand nevoia de diversificare a portofoliului.

De ce sunt ‘’nisate’’ investitiile alternative?

Motivele sunt doua:
managerii de investitii alternative sunt selectivi pentru ca le ofera investitorilor acreditati acces direct la aceste investitii. Datorita unei inregistrari private, acestia sunt scutiti de taxa. Investitorii sunt mai ales cei de tip institutional.
restrictiile reglementatoare incearca sa protejeze investitorii de retail. Investitiile alternative au un grad mai scazut de lichiditate decat cele traditionale. E nevoie sa ai ceva cunostinte in domeniul financiar-economic pentru a-ti face debutul in aceasta zona.

Vestea buna este ca tot mai multi investitori institutionali incearca sa popularizeze aceste investitii, realizand efectul lor benefic pe termen lung. Prin intermediul tehnologiei, insa, si investitorii obisnuiti au acces la investitiile alternative, conditia fiind sa colaboreze cu un manager de cont abil, care sa le explice riscurile implicate in functie de profilul si toleranta lor.

Ce sunt investitiile alternative lichide?

Acestea reprezinta o clasa de active, dezvoltata in ultimii ani. Se tranzactioneaza in mod public si e gestionat pentru a imita performanta unei clase de active alternative sau de strategie. Includ ETF-urile si fondurile mutuale. In acest articol, vom discuta despre celelalte investitii alternative, mai selective: capital de risc, capital privat, fonduri speculative (fonduri hedge), fonduri de investitii imobiliare, marfuri si active reale, cum ar fi metale pretioase, monede rare, vin si arta. Toate acestea sunt disponibile si investitorilor de retail.

1. Capital privat.
Exista mai multe companii private decat publice, si multe dintre ele se bazeaza pe capitalul investitorilor. ‘’Capital privat’’ este un termen general care cuprinde intregul spectru de investitii al pietelor de capital privat, precum si diverse firme cu capital privat specializate pe strategii multiple de investitie. Firmele de private equity strang fonduri si se bazeaza pe capital atat de la investitori non-institutionali, cat si institutionali.

Fondurile sunt folosite pentru a investi in companii private promitatoare. Se poate investi in startup-uri, capital de risc, precum si finantarea diverselor etape de crestere a unei companii. Capitalul este returnat investitorilor, la un eveniment de iesire, cum ar fi un IPO, sau in urma unei achizitii, firma deducandu-si o taxa de gestiune si performanta.

2. Investitii directe in startup-uri si companii private.
Investitorii pot elimina fondurile private ca intermediari, plasandu-si capitalul direct in startup-uri si companii private. Investitiile care furnizeaza direct capital de infiintare intr-un start-up (angel investing), au un randament enorm, dar si un risc pe masura, multe dintre startup-uri pot fi un esec.

O companie privata va consulta un plasament privat pentru a stabili care investitor este eligibil. Investitorii de retail pot participa la unele oferte in functie de criteriile de eliminare pe care se bazeaza respectiva companie. Companiile cauata finantare pe durata intregului ciclu de dezvoltare, ceea ce inseamna ca si companiile mai mature pot fi vizate pentru investitii.

3.Capital de risc.
Acesta este un subgrup al capitalului privat specializat pe investitiile in stadiile incipiente ale companiilor in crestere. Firmele de capital de risc strang fonduri de la oamenii instariti, dar si de la investitorii institutionali, pe care le implementeaza in companii ce variaza ca locatie, industrie, sau stadiu de finantare.

Aceasta sursa de capital este vitala pentru startup-uri si companiile in stadiu initial de dezvoltare care nu acces la finantarile publice, multe dintre ele nefiind inca total operationale, fara venituri. Capitalul de risc, prezinta un grad ridicat de risc, dar poate produce venituri colosale in urma unui eveniment care implica lichiditate. Investitorii initiali de capital de risc in startup-uri faimoase ca Google (GOOGL), Facebook (FB), si Twitter (TWTR); adesea obtin randamente semnificative.

4. Active reale.
Activele reale sunt active fizice sau tangibile, care au o valoare intrinseca: imobiliare, petrol, marfuri, metale pretioase, teren agricol. Bunurile de lux si cele colectionabile, inclusiv vin, arta, bijuterii, monede rare, carti de baseball-fac parte din aceasta categorie. Investitorii pot cumpara active reale direct sau pot investi intr-un fond specializat in active reale

5. Fondurile de hedging.
Acestea sunt fonduri la comun de investitii formate pentru a investi intr-o varietate de strategii si tipuri de active si instrumente financiare. Cele mai obisnuite strategii sunt cele de capital long-short, activele in dificultate, cele bazate pe arbitraj, si macro-tendintele. Fondurile de hedging difera de capitalul privat si cel de risc pentru ca ei investesc in capital public si au o rata de rascumparare si de lichiditate mai mare, adica investitorii isi pot retrage banii mai des.

6. Fond de fonduri.
Acestea sunt vehicule mari care formeaza fonduri pentru a investi in alte fonduri de investitii alternative. Investitorii obtin in mod inerent diversificare, prin investitii multiple in mai multi manageri, strategii sau clase de active.

7. Plasament privat de datorii.
Investitiile in datorii reprezinta o piata consistenta in domeniul investitiilor alternative. Similar capitalurilor private, obligatiunile de plasament privat nu sunt emise sau tranzactionate in mod public si nu li se cere sa fie evaluate de catre o agentie de rating de credit. Biletele la ordin sau datoriile de tip mezanin sunt adesea folosite pentru a finanta o companie privata, oferind investitorilor un flux constant de numerar.

Leave a Reply