14 sfaturi pentru începătorii în tranzacționarea online pe bursele internaționale

Online-Trading-Tips

 

Tranzacționarea online de instrumente financiare a adus pierderi multor investitori indisciplinați și neexperimentați de-a lungul timpului. Însă există căteva sfaturi pentru începători, care vă pot ajuta să evitați sau să limitați aceste pierderi și să profitați de această metodă de a vă investi banii. Există destule oportunități pentru fiecare  pe piețele de capital internaționale. Iată câteva sfaturi de tranzacționare:

 

 

 1. Cunoaște-ți toleranța la risc și înțelege-ți nevoile. Pentru a afla ce piață și ce instrumente ți se potrivesc trebuie mai întâi să te cunosti pe tine însuți și să-ți evaluezi precis bugetul pe care îl poți aloca pentru tranzacționare.
 2. Stabilește-ți niște obiective și respectă un plan. Odată ce ai înțeles ce dorești din tranzacționare, trebuie să definești un orizont de timp și un plan pentru activitatea de tranzacționare. Ce anume va fi considerat un succes? Căt timp dorești să aloci învățării și tranzacționării? Vrei să obții o independență financiară sau doar să-ți suplimentezi veniturile?
 3. Alege cu atenție un broker. Acest punct este de multe ori neglijat de începători, dar este extrem de important. Brokerul este licențiat? Are o experiență îndelungată? Platformele sale de tranzacționare corespund nevoilor tale? Cat de eficient este suportul acordat clienților și ce instrumente de educație oferă?
 4. Alege un cont de tranzacționare și un nivel al efectului de levier în acord cu nevoile și așteptările tale. Pentru începători este indicat alegerea pentru o perioadă de studiu și practică a unui cont mini. Apoi, când veți începe să deprindeți mecanismele tranzacționării puteți trece la un cont superior.
 5. Alege o singură acțiune sau pereche valutară la început și extinde-ți alegerile în timp. Trebuie să înțelegeți instrumentul financiar pe care intenționați să-l tranzacționați. Lichiditatea instrumentului este un criteriu important.
 6. Fă doar ce înțelegi. Dacă nu ești sigur că știi ce faci, nu acționa. Nu tranzacționa la întâmplare. Așteaptă momentul potrivit, când ai încredere că ai înțeles atât potențialele consecințe pozitive cât și pe cele negative.
 7. Stăpânește-ți emoțiile. Lăcomia, euforia, panica sau frica nu ar trebui să existe în activitatea de tranzacționare. Din această cauză este indicat să începi cu o sumă mică și să reduci riscurile, pentru a-ți antrena capacitatea de stăpânire a emoțiilor. Citește materialul nostru despre Psihologia investițională aici.
 8. Ia notițe. Învață din greșeli. Păstrează un jurnal cu ce anume funcționează și ce nu în metodele tale de tranzacționare.
 9. Automatizează pe cât posibil tranzacționarea. Pentru a minimiza influența emoțiilor, una dintre cele mai bune soluții o reprezintă automatizarea alegerilor în tranzacționare. Nu este vorba despre utilizarea unor roboți, ci despre reacțiile similare la evenimente, situații și scenarii asemănătoare. Cu alte cuvinte, nu improviza, urmează o cale studiată și testată.
 10. Nu tranzacționa împotriva piețelor, decât dacă ai destulă răbdare și resurse financiare pentru a rezista și a respecta un plan pe termen lung. Un începător trebuie să urmeze întotdeauna trendul.
 11. Înțelege că piețele sunt despre probabilități. Nu există o metodă care să genereze profit tot timpul. Cheia succesului este să faci un management al riscului, astfel încât pierderile să fie nesemnificative.
 12. Studiază evoluția piețelor, elementele fundamentale și tehnice (grafice) care influențează mișcarea prețurilor. Analizele sunt importante abia după ce ai deprins atitudinea potrivită în tranzacționare și în asumarea riscurilor.
 13. Administrează banii din contul de tranzacționare după niște reguli. Bineînțeles că regulile se aplică mai ales pentru sume mai mari decât cele dintr-un cont mini. De exemplu, o regulă ar fi să nu riști mai mult de 3% din capitalul tău pe o singură tranzacție, iar alta ar fi să te asiguri ca începător că ai suficient capital pentru cel puțin 40 de tranzacții.
 14. Nu renunța. Presupunând ca vei risca doar ceea ce îți permiți să pierzi, persistența și determinarea pentru a avea succes sunt avantaje importante. Este puțin probabil că vei deveni un geniu al tranzacționării peste noapte, așa că este important să aștepți dezvoltarea aptitudinilor tale și să nu renunți ușor, să nu te retragi după prima tranzacție nereușită. Înțelege ce ai greșit, revizuiește-ți atitudinea sau metoda și mergi mai departe.

Un broker profesionist vă poate da mai multe detalii despre cum să aplicați toate aceste sfaturi în activitatea voastră de tranzacționare.

Leave a Reply