România – una dintre cele mai atractive destinații pentru investiții

investitii-romania

Conform unei analize efectuate de Driehaus Capital Management, România poate fi țara cu cea mai rapidă creștere economică din Europa în 2016. Vă prezentăm în continuare motivele identificate de administratorul de fonduri de investiții.

Economia României este unică în piețele emergente și de frontieră, beneficiind de un set de condiții diferit de alte economii din această categorie. Combinația dintre creșterea ciclică puternică, reforma structurală continuă și rolul tot mai important în domeniul energetic regional, face din România o destinație atractivă pentru investiții.

Pentru a sumariza în câteva cuvinte ultimii 10 ani ai istoriei economiei românești, țara a experimentat un boom al creditelor semnificativ, urmat de o cădere dureroasă ca rezultat al crizei financiare mondiale din 2008. Această cădere a afectat foarte puternic sectorul bancar, care își revine abia acum. Cu creditele neperformante în scădere și ratele de recuperare în creștere, capitalul băncilor poate susține din nou cererea tot mai mare pentru credite de consum. Redresarea este deja vizibilă în evoluția volumului de credite, care este pe o pantă ascendentă după mulți ani. Această evoluție dinamică sugerează că România va avea cea mai rapidă creștere economică din Europa în 2016, cu o creștere a PIB-ului de 4,2% , conform estimărilor FMI. Având și o datorie publică raportată la PIB sub 40%, România are una dintre cele mai sănătoase economii.

Graficul evoluției ratei anuale a Produsului Intern Brut:

Romania GDP Annual Growth Rate

Sursa: Institutul Național de Statistică

Redresarea continuă a economiei a fost bazată pe consum, cu salariile reale în creștere și taxele reduse semnificativ. Recuperarea consumului nu poate veni fără inflație, așadar este puțin probabil ca banca centrală să reducă dobânzile anul acesta.

Cheluielile guvernamentale, cu toate acestea, au fost destul de absente în ultimul timp. Țara are un spațiu fiscal amplu pentru a efectua cheltuieli suplimentare, dar recentele acțiuni anticorupție au speriat angajații guvernamentali, iar aceștia sunt reticenți în a semna contracte. Ca urmare, cheltuielile publice și în special cele cu infrastructura s-au oprit. Problema este că în ciuda lipsei unei infrastructuri adecvate, România pierde fonduri europene importante prin faptul că nu a cheltuit suficient. Pe de altă parte, acțiunile de reprimare a corupției care par extrem de serioase în ultimii ani, sunt fără îndoială un lucru pozitiv.

Forța de muncă este extrem de ieftină în raport cu restul Europei, iar productivitatea muncii este artificial scăzută, având în vedere concentrația mare de lucrători agricoli în ferme mici. Nivelul de educație este, de asemenea, relativ scăzut comparativ cu cel din Europa, dar se îmbunătățește rapid.

Mergând mai departe, există reale oportunități prin îmbunătățirile care se aduc pieței de capital precum și prin investițiile strategice în infrastructura energetică a țării.

Referitor la piața de capital, România va beneficia de o creștere a lichidității în piață luând în considerare intențiile guvernului de a continua privatizările marilor companii de stat.

Localizarea strategică a României oferă acesteia oportunitatea de a servi cererea regională de gaze naturale și energie. Investițiile în infrastructura de transport a energiei ar putea transforma România într-o piesă fundamentală a piețelor energetice regionale. Succesul acestor investiții  ar permite țării să exporte surplusul de energie.

Conform Institutului Național de Statistică, producția de energie a României (cu albastru) depășește cu mult consumul intern (cu roșu):

energie-romania

Combinația dintre momentul ciclic puternic favorabil, guvernarea bazată pe reforme, rezultatele serioase în lupta anticorupție, balanțele fiscale și corporative solide, investițiile în infrastructură și creșterea coeziunii regionale, indică România ca fiind o destinație atractivă pentru investitori.

Aceste informații nu reprezintă consultanță de investiții. Nimic din acest articol nu trebuie interpretat ca o solicitare, recomandare sau o ofertă de a cumpăra, vinde sau deține orice valori mobiliare, sectoare de piață sau de a adopta orice strategii de investiții.

Leave a Reply