Marea Britanie decide sa paraseasca UE

brexit2In urma referendumului de pe 23 iunie, Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana, rezultatele aratand ca 51,9% dintre locuitorii tarii au votat pentru iesirea din UE, iar 48,2% s-au pronuntat impotriva plecarii, conform Comisiei Electorale britanice, citata de BBC.

Bancherii si brokerii din Londra au votat masiv pro-UE, la fel si Scotia si Irlanda de Nord. In schimb, cei din Tara Galilor, Manchester, Birmingham, Luton, Kingston si Southampton au votat in favoarea parasirii UE.

Primele reactii

Dupa ce au fost anuntate rezultatele, reactiile se arata a fi tumultoase. Britanicii se tem de o eventuala recesiune. Potrivit publicatiei The Telegraph exista zvonuri ca premierul britanic ar fi somat sa demisioneze. Partidul republican irlandez Sinn Fein a cerut imediat crearea unui referendum pentru unificarea Irlandei, fiind clar ca Irlanda de Nord nu doreste indepartarea de UE. Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, a precizat ca Scotia se vede ca parte integrată a Uniunii Europene.  

Dar si pentru blocul comunitar exista riscuri si tensiuni. Asa cum se temea toata lumea, Brexitul a fost doar prima piesa dintr-un domino. Atat Olanda cat si Franta cer referendumuri asemanatoare prin Partidul Dreptatii, respectiv Frontul National din Franta.

Agitatie pe piata valutara

S-a declansat o schimbare de trend foarte puternica, volatilitatea crescand. Lichiditatea este fragila, actiunile fiind serios afectate. Lira sterlina a inregistrat in dimineata aceasta cea mai mare depreciere din ultimii 30 de ani, in raport cu dolarul. Cotatia acesteia la primele ore ale diminetii a fost sub nivelul de 1.36/dolar. La ora 9:08, cursul a sarit la Bucureşti la 4,55/4,5520, la un moment dat ajungându-se şi la 4,5650 lei/euro. Tendinta este de crestere daca BNR nu va interveni.

Activele de risc au avut cel mai mult de suferit, avand in vedere ca investitorii s-au reorientat brusc inspre instrumentele financiare ce prezinta mai multa siguranta-yeni japonezi si aur. O astfel de lovitura la nivel mondial ar putea impiedica Rezerva Federala a SUA sa mai creasca ratele dobanzilor, conform planificarii in acest an si ar putea provoca chiar o runda de politici de relaxare in aceasta directie.

 

Tags:

Leave a Reply