Cum sunt influențate piețele de capital de ratele dobânzilor

rata-dobanziiCe este rata dobânzii ?

În esență, rata dobănzii este costul plătit de cineva pentru utilizarea banilor altcuiva. De exemplu, proprietarii de case achiziționate prin credit ipotecar trebuie să plătească băncii costul creditului. Dar când vine vorba de piața de capital și de influența ratelor dobânzilor asupra acesteia, termenul de rată a dobânzii se referă la altceva.
Vom lua exemplul SUA, deoarece are cea mai dezvoltată piață de capital, iar deciziile Rezervei Federale influențează piețele la nivel mondial.
Rata dobânzii care impactează investitorii este rata fondurilor Rezervei Federale. Acesta este costul pe care băncile îl plătesc pentru a împrumuta bani de la băncile Rezervei Federale (FED). De ce este acest număr atât de important? Pentru că reprezintă modul în care FED-ul încearcă să controleze inflația, respectiv prin influențarea cantității de bani disponibile pentru achiziționarea de bunuri. Practic, prin creșterea ratei dobânzii la fondurile federale, FED încearcă să reducă oferta de bani scumpindu-i. Băncile centrale ale altor țări fac același lucru, pentru același motiv.

Care sunt efectele unei creșteri a ratei dobânzii ?
În cazul în care FED crește rata pentru fondurile federale, aceasta nu are un impact imediat asupra pieței de capital. În schimb, o rată crescută a fondurilor federale are un efect direct unic – devine mai scump pentru bănci să împrumute bani de la Fed. Astfel se creează un efect de undă care influențează atât persoanele fizice cât și pe cele juridice.
Primul efect indirect al unei creșteri a ratei fondurilor federale este acela că băncile vor crește dobânzile pentru fondurile împrumutate clienților. Indivizii vor fi afectați mai ales dacă au de returnat credite cu dobânzi variabile. Acest lucru are ca efect scăderea cantității de bani pe care consumatorii o pot cheltui pe altceva decât facturile curente. Un consum scăzut înseamnă venituri și profituri mai mici pentru companii. De asemenea, companiile vor plăti rate mai mari pentru împrumuturile de la bănci necesare extinderii operațiunilor proprii.
Efectele asupra prețurilor acțiunilor
În mod clar, modificările ratei fondurilor federale afectează comportamentul consumatorilor și al întreprinderilor, dar piața de capital este, de asemenea, afectată. O metodă de evaluare a unei companii este de a calcula valoarea actualizată a fluxurilor de numerar viitoare. Pentru a se ajunge la prețul unei acțiuni, suma actualizată a fluxului de numerar viitor se împarte la numărul de acțiuni disponibile.
În cazul în care o societate este văzută că reduce cheltuielile sale de creștere sau va face un profit mai mic – fie prin cresterea datoriilor, fie prin venituri mai mici de la consumatori – atunci valoarea estimată a fluxurilor de numerar viitoare va scadea. Acest lucru va duce la scădea prețului acțiunii companiei, iar dacă există mai multe firme în această situație atunci piața de capital scade la nivel general.
Efecte asupra investițiilor
Pentru investitori, o piață în scădere nu este un rezultat dorit. Investitorii doresc să vadă aprecieri ale prețurilor acțiunilor și ale dividendelor.
Mai mult decât atât, investițiile în acțiuni pot ajunge să fie văzute ca fiind prea riscante în comparație cu alte investiții. De exemplu, în cazul în care FED ridică rata fondurilor federale, titlurile de stat nou oferite, certificatele de trezorerie și obligațiunile vor fi privite ca investitii mai sigure și interesul pentru aceste instrumente va crește corespunzător. Cu alte cuvinte, va crește randamentul fără risc.
Atunci când oamenii investesc în acțiuni, ei trebuie să compenseze riscul suplimentar asumat, printr-o primă de risc (un câștig suplimentar față de randamentul pe care l-ar putea obține din instrumente fără risc). Așadar, randamentul dorit pentru a investi în acțiuni este suma dintre randamentul fără risc și prima de risc. Dacă rata fără risc crește, randamentul total necesar pentru a investi în acțiuni va trebui să crească. Prin urmare, investitorii ar putea simți că acțiunile au devenit prea riscante și își vor pune banii în altă parte.
Concluzii
Rata dobânzii are un impact larg și variat asupra economiei. Atunci când este ridicată, efectul general constă într-o diminuare a cantității de bani în circulație. În cele din urmă, o rată ridicată a dobânzii de referință tinde să facă piața de capital mai puțin atractivă pentru investiții.
Ratele dobânzilor nu sunt singurul factor determinant al prețurilor acțiunilor și există mai multe considerente care influențează tendința generală a pieței. Nimeni nu poate spune cu încredere, prin urmare, că o majorare a ratei dobânzii de către Fed sau o altă bancă centrală va avea un efect negativ de ansamblu asupra prețurilor acțiunilor.

Leave a Reply