Franklin Templeton Investments mizeaza pe cresterea pretului petrolului

Franklin_Resources_LogoFranklin Templeton Investments, un manager de fonduri cu 740 miliarde $ in active, cu investitii intensive in actiuni ale companiilor independente de explorare si productie a petrolului, pariaza ca pretul petrolului va creste.

Franklin Templeton este printre cei mai mari actionari in grupurile de resurse naturale, precum BP Plc, Total SA, Glencore Plc si Chevron Corporation. Managerul de fonduri crede ca 50 de dolari pentru un baril de petrol nu este un pret suficient de mare pentru a stimula cresterea ofertei necesara pentru a acoperi cererea din viitor.

“Avem nevoie de preturi mai mari,” a declarat intr-un interviu Frederick Fromm, vice-presedinte la Franklin, care supravegheaza investitiile companiei in resurse naturale. “Pe termen lung, avem nevoie de cel putin 65 $ barilul.”
Titeiul Brent a urcat cu circa 85% dupa ce a atins un minim de 27,10 $ pe baril in luna ianuarie, cea mai mica valoare in 12 ani. Aceasta s-a intamplat pe fondul unei scaderi a productiei in SUA si intreruperi de aprovizionare din Nigeria si Canada.

„Revenirea preturilor la normal ar aduce beneficii companiilor independente de explorare si productie a petrolului, inclusiv producatorilor americani de uleiuri bituminoase, care au avut cel mai mult de suferit in timpul scaderii pietei.”, a explicat Fromm.

„Ne place sa incurajam cresterea la nivel global. Am vrut mai multa expunere pentru bunurile de larg consum, iar fondurile speciale pentru bunuri de larg consum ale firmei in active sunt 41% investite in firme de E&P, cea mai mare proportie de pana acum”, a continuat Fromm.

Pretul petrolului s-ar putea aseza, in cele din urma, intr-un interval de 65 $ si 85 $. Limita inferioara marcheaza nivelul necesar pentru a declansa noi investitii pentru productie, iar valoarea superioara ar putea insemna un nivel la care productia de sist a SUA ar putea inunda din nou piata, a concluzionat reprezentantul Franklin Templeton Investments.

Leave a Reply