Cum sa invingi teama de a investi

frica-de-a-investiCe este frica?

Frica este unul dintre mecanismele destepte care ne tin alerti si ne feresc de pericole. Dar tot frica este cea care ne aduce de cele mai multe ori in situatii de stres mental. Cum frica are doua componente importante: motivatia si emotia, acestea intervin atunci cand luam decizii. Si cu totii stim ce inseamna ezitarea, am trecut prin experienta de a nu putea lua o decizie. Tot frica duce la lucrurile care incep cu ‘’what if…’’ , nesuferitele regrete.

De ce mi-e teama de ideea de a investi?

Odata ce am stabilit ca frica este un mecanism inerent si absolut normal, pasul urmator ar fi sa intelegem de ce ne temem concret intr-o anumita situatie, care sunt cauzele.

Frica de a investi se bazeaza pe o serie de factori:

 • posibilitatea de a pierde bani care e mai puternica decat perspectiva castigului (fundament general)
 • frica de necunoscut (aspect interior care variaza in functie de personalitatea fiecaruia)
 • informatii care exagereaza riscul, de exemplu-experienta cuiva cunoscut care dupa ce a investit si a pierdut, a renuntat si a inceput sa-si motiveze prin compensatie esecul. Afirmatii de genul ‘’E ca la gambling, fluctuatiile de pe piata sunt total imprevizibile’’ devin, prin identificare, o validare exterioara a propriei componente emotionale.

‘’Vreau sa investesc chiar daca mi-e teama!’’

Da, stim cu totii ca frica depaseste argumentul rational. In acest caz ai doua optiuni destul de clare. Una dintre ele e sa cedezi fricii si sa nu investesti deloc.

E ca si cum ai 25 de ani si vrei sa faci scoala de soferi dar pentru ca ti-e frica de: trafic, nu stii absolut nimic despre regulile de circulatie, ai vazut atat de multi pietoni care nu respecta absolut nicio logica atunci cand traverseaza, ai mai fost martor si la vreun accident- spui ‘’nu’’. Decizi ca e mai bine sa fii in siguranta…nestiind sa conduci. Dar ghici ce- nu ai fost niciodata in pericol pentru ca nu ai fost deloc in trafic in ipostaza de sofer! Iar ca pieton/pasager oricum esti in pericol constant. Doar ca l-ai acceptat.

Ce pasi trebuie sa urmez ca sa pot investi?

  1. Accepta-ti teama. Asa cum accepti ca trecand strada regulamentar, poti fi lovit de o masina condusa de un sofer neatent. Emotiile vor continua sa-ti spuna ca probabilitatea este mai mica in acest caz decat in eventualitatea de a investi si de nu pierde. In cazul acesta, tot ce ai de facut este sa iti maresti sansele de a investi cu succes.
  2. Documenteaza-te. Nu poti aprecia dificultatea unui task, a unui subiect, daca nu ai suficiente date. Odata ce citesti cateva carti de educatie financiara, reguli investitionale, studiezi cateva grafice, analizezi informat exemple de esec/succes in domeniu, te familiarizezi cu unele mecanisme.
  3. Fii rezonabil.  Seteaza-ti ca evidenta ca esecul e o lectie, daca acesta nu devine obisnuinta. Imperfectiunea e parte din noi toti. Accepta ca sunt factori pe care ii poti controla (alegerea unui broker ce-ti poate sustine interesele, lacomia proprie) si altii pe care nu-i poti controla (volatilitatea). Mergi mai departe capatand experienta, chiar daca nu esti cel mai bogat incepator. Iar la nivel de cunostinte, acest domeniu nu e totuna cu fizica nucleara.
  4. Diversifica-ti optiunile. Daca ti-e teama de un anumit instrument financiar, nu te obliga nimeni sa incepi sa investesti cu acela. Exista optiunea titlurilor de valoare, a investitiilor in metale pretioase, poti sa-ti cumperi actiuni. Nimeni nu are un profil de risc identic. Ce functioneaza la unii, nu e general valabil pentru toti.

 

Vestea buna e ca odata ce iti accepti temerile, poti face o evaluare mai obiectiva a abilitatilor tale tehnice in acest domeniu. Poti decide ca nu esti la un examen, ca pentru tine e o investitie in dorinta de a evolua.

Leave a Reply