Brexit-barca investitiilor ia apa. V-ati luat masuri de siguranta?

ghid-investitiiUneori se-ntampla exact lucrurile pe care nu ni le dorim. Si pentru ca am aplecat urechea la curentul mediatic potrivnic, realitatea ne ia pe sus ca un val, ne izbeste de cateva stanci si uite-asa ne trezim din letargie. Barca ia apa! Instinctul de conservare se activeaza pe fond de scenariu apocaliptic in desfasurare. Instrumentele de acoperire a riscurilor- la inaintare; agitatie in sus si-n jos, barca trebuie golita-vindem acum, cumparam altceva apoi!

Numai ca ‘’dupa batalie, multi viteji se arata’’! Ceea ce presupune o etapa logica anterioara in care sa fi fost si intelepti. Doar ca acesta este scenariul ideal (care sa ne amintim, nu e cel care s-a intamplat). De-asta, teoretic, ne pregatim dinainte pentru evenimente ca ‘’Brexit’’. Fiindca in momentul in care apele involburate ale pietelor valutare scapate de sub control pun presiune pe tine, s-ar putea ca barca portofoliului tau de investitii sa ia apa. Din cauza panicii vinzi masiv activele si odata ce piata se linisteste, te-ntrebi ce naiba s-a intamplat. De-abia atunci iti dai seama ca era doar un caz de crestere brusca a volatilitatii, inerenta de altfel, miscarilor ascendente si descendente specifice pietei. Care miscari, uneori se-ntampla sa fie mai violente.

Datele arata ca pietele au fluctuat cam 2 la suta o data la fiecare 11 zile, incepand cu anul 2000. Aceia dintre voi care este posibil sa fi acordat atentie acestui detaliu nu ar fi fost surprinsi de volatilitatea mare inregistrata saptamana trecuta. Intai, miscarea a fost una ascendenta, ca efect al autosugestiei pozitive a traderilor ca Brexitul nu are sanse de reusita. N-au contat nici sondajele de opinie care spuneau ca acest vot era foarte strans. Piata s-a conformat dorintei traderilor.

Apoi, odata cu voturile pentru ‘’leave’’, lucrurile au luat-o la vale: in jos si din ce in ce mai jos. Pana la sfarsitul saptamanii, a fost o baie de sange: bursele europene au scazut intre 4 si 6 la suta; bancile britanice au scazut 20 de procente sau mai mult; actiunile din SUA au scazut de la 3 pana la 4 procente. Ceea ce inseamna ca socoteala de acasa, nu s-a potrivit cu cea… din UK. Stiai ca pentru cazuri ‘’Brexit’’ exista un ‘’Ghid de supravietuire al investitorilor’’? Ai urmat instructiunile?

Ghid de supravietuire al investitorilor:

 • Pietele urca si coboara. Cursul natural al evenimentelor.
 • Viitorul e in mod inexorabil impredictibil si imposibil de prezis. Cei care-ti spun altfel, doar incearca sa-ti vanda ceva.
 • Ambalajul sexy nu contine neaparat marfa de calitate. S-ar putea sa nu fie o investitie profitabila pe termen lung.
 • Oratorii din mass-media te-au dus de nas din nou. Nu expertiza, ci predictiile lor te-au indus in eroare. Si ei incercau sa-ti vanda ceva.
 • Reactiile provenite din emotie nu sunt bune pentru portofoliul tau-mai ales adrenalina.
 • ‘’Nimeni nu stie cu adevarat nimic’’. Spusele lui William Goldman, adresate Hollywood-ului sunt un crud adevar general valabil. Obisnuieste-te cu asta!
 • Ai mereu nevoie de un plan de siguranta, bun mai ales pe vreme rea. Inainte de a te arunca in apa, trebuie sa stii sa inoti.
 • Creierul tau s-a adaptat ca sa te tina in viata in conditii conflictuale. Deciziile bazate  pe sistemul risc si rasplata, nu intra in aceasta categorie.
 • Lumea e un loc plin de hazard. Mai ales ca pe lume exista oameni.
 • Portofoliile plictisitor de stabile, pot rezista oricarei intemperii.
 • ‘’Nesiguranta’’ e de regula un eufemism, un termen impropriu folosit de ignoranti pentru a-si masca temerile. In schimb, viitorul chiar e definit de acest termen. A fost si va fi mereu o incertitudine, o nesiguranta la mijloc.
 • Ca sa respecti acest indrumar ai nevoie de disciplina.

Da, stiai toate astea, dar totusi, nu ai actionat ca si cand ai fi stiut. Sau chiar ti-ai luat masurile de siguranta si Brexitul nu ti-a afectat investitiile?

 

Tags: ,

Leave a Reply