Aurul si argintul – investitii castigatoare

pret-aurDetinerile mondiale de aur au crescut cu mai mult de 500 de tone din luna ianuarie si pana acum, oferind un semnal cat se poate de clar al intensificarii temerilor investitorilor privind incetinirea avansului economiei. Cauzele sunt reprezentate de incertitudinile politicii bancii centrale americane (FED) si de turbulentele generate de votul Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana.

Activele ETF-urilor bazate pe aur au crescut cu 37 de tone numai saptamana trecuta, ca reactie fata de rezultatul referendumului din Marea Britanie.

Ce se intampla cu pretul aurului?

Preturile aurului au crescut la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani, amplificand raliul datorat ezitarii FED in majorarea ratelor de dobanda si a extinderii dobanzilor negative in Europa si Japonia.

Cererea de contracte futures pe aur a crescut si ea, in pofida marjei extinse, cu un interes in crestere cu 8,5%, adica cel mai ridicat nivel din 2011 pana acum.

Cu toate acestea, unii analisti cred ca avansul de pana acum al preturilor aurului este doar inceputul. Banca americana Goldman si-a majorat tintele pe trei, sase si 12 luni pentru aur cu 100 de dolari pe uncie luna trecuta, invocand goana investitorilor catre siguranta, in timp ce Oversea-Chinese Banking cu sediul in Singapore a mentionat posibilitatea ca aurul sa atinga 1.400 de dolari.

“Mediul caracterizat de randamente scazute la nivel mondial si volatilitatea crescuta de pe pietele financiare generata de o serie de evenimente geopolitice sporesc atractivitatea aurului ca investitie si respectiv activ de refugiu”, spune Vyanne Lai, economist la National Australia Bank.

Argintul vine din urma

Totodata, argintul a atins 21dolari/uncie si a ajuns la o crestere de 47% anul acesta. Detinerile de argint ale fondurilor de investitii tranzactionabile (ETF) au atins un record luna trecuta.

Astfel, aurul si argintul sunt cei doi castigatori in urma referendumului Brexit, metalele pretioase fiind considerate fezabile pe termen lung.

Cea mai mare amenintare asupra aurului si argintului este acum propriul succes. Investitorii asteapta o noua corectie si implicit o noua oportunitate de a cumpara.

Sursa: Bloomberg.com

Leave a Reply