6 factori care influenteaza ratele de schimb valutar

curs-valutarIn afara unor factori, cum ar fi ratele dobanzilor si inflatia, rata de schimb valutar este unul dintre cei mai importanti indicatori ai sanatatii economice a unei tari. Ratele de schimb joaca un rol vital in comertul unei tari, care este esential pentru orice economie libera. Din acest motiv, ratele de schimb se numara printre masurile economice cele mai urmarite, analizate si manipulate la nivel guvernamental.

Dar, ratele de schimb au impact si asupra randamentului real al portofoliului unui investitor. In acest articol analizam unele dintre cele mai importante forte din spatele miscarilor ratelor de schimb valutar.

Mecanismul factorilor care determina rata schimburilor valutare
Rata de schimb este relativa si se exprima printr-o comparatie intre monedele a doua tari. Factorii care influenteaza rata schimburilor valutare sunt legati de comertul dintre tari. Astfel, miscarile ratelor de schimb valutar influenteaza comertul dintre doua tari in felul urmator: o moneda mai puternica inseamna exporturi mai scumpe si importuri mai ieftine pentru tara respectiva si invers. O moneda mai slaba determina exporturi mai ieftine si importuri mai scumpe.

Asadar, o rata de schimb mai mare inseamna un bilant al schimburilor comerciale mai mic, in timp ce o rata de schimb mai mica, creste bilantul shimburilor comerciale. Iata o lista aleatorie cu principalii factori care influenteaza ratele de schimb valutar:

1.Variatii ale inflatiei

Ca regula generala, o tara cu o rata sustinuta de inflatie mica, prezinta o rata de crestere a valorii monedei pe masura ce creste puterea sa de cumparare in raport cu alte valute. Tarile cu o inflatie scazuta in ultima jumatate a secolului 20 sunt: Japonia, Germania si Elvetia; SUA si Canada atingand o inflatie scazuta mai tarziu. Inflatia mai mare a unor tari se reflecta in deprecierea monedei lor in raport cu monedele partenerilor comerciali. Acest lucru este, de obicei, insotit de rate mai mari ale dobanzii.

2.Variatii ale ratei dobanzilor

Rata dobanzilor, inflatia si ratele de schimb sunt corelate. Prin modificarea ratelor dobanzilor, bancile centrale impacteaza atat inflatia, cat si ratele schimburilor valutare. Ratele mai mari ale dobanzii le ofera creditorilor o rentabilitate mai mare in comparatie cu alte tari.

Prin urmare, ratele mai mari ale dobanzii atrag capital strain si cursul de schimb valutar, va creste. Impactul ratelor mari ale dobanzii este atenuat daca inflatia respectivei tari e cu mult mai mare decat a altora, sau daca factori aditionali trag moneda in jos. Exista si reversul: daca ratele dobanzilor scad, atunci vor scadea si ratele de schimb valutar.

3. Deficitul de cont curent

Contul curent este bilantul schimburilor comerciale dintre o tara si partenerii ei comerciali, reflectand toate platile efectuate intre tari pentru bunuri, servicii, dobanzi si dividende. Un deficit in contul curent, arata ca respectiva tara cheltuieste mai mult pe comertul extern decat castiga si ca implicit, imprumuta capital strain pentru a-si acoperi cheltuielile.

Cu alte cuvinte, tara are nevoie de mai multa valuta straina decat primeste prin vanzarile din export, oferind mai multa valuta proprie decat e nevoie pentru produsele straine. Excesul de cerere de valuta straina, scade cursul de schimb al tarii pana bunurile si serviciile sale sunt suficient de ieftine pentru straini, iar activele externe sunt prea scumpe pentru a genera vanzari pentru dobanzile interne.
4.Datoria publica

Tarile ajung la deficite financiare pe scara larga pentru a plati proiecte dedicate sectorului public si accesarii de fonduri guvernamentale. In timp ce astfel de activitati stimuleaza economia interna, natiunile cu deficite si datorii publice mari, sunt mai putin atractive pentru investitorii straini. Deoarece o datorie mare creste inflatia care determina platirea datoriilor in viitor prin intermediul unor dolari mai ieftini. In cel mai rau caz, un guvern poate tipari bani pentru a plati o parte a unei datorii mari, dar cresterea rezervei de bani, duce inevitabil la inflatie.

Mai mult, daca un guvern nu poate sa-si acopere deficitul prin mijloace interne (vanzarea de obligatiuni pe piata interna, cresterea ofertei de bani), atunci trebuie sa creasca oferta de valori mobiliare de vanzare catre straini, reducand, implicit, preturile. In cazul in care considera ca tara risca sa se afle in incapacitatea de a plati, strainii vor fi mai putin dispusi sa detina valori mobiliare denominate in respectiva moneda. Din acest motiv, ratingul datoriei tarii este un determinant crucial al ratei sale de schimb.
5.Termenii comerciali

Raport ce pune in relatie preturile de export cu cele de import, termenii comerciali se leaga de conturile curente si balanta de plati. In cazul in care pretul exporturilor are o rata in crestere fata de cea a importurilor, termenii comerciali s-au imbunatatit pentru tara respectiva.

Termeni comerciali favorabili pentru o tara, inseamna o cerere mai mare pentru exporturile tariii. Aceasta se traduce in venituri in crestere din exporturi, si o cerere sporita pentru valuta tarii in cauza. Automat, valoarea monedei creste si ea. Daca pretul exporturilor creste cu o rata mai mica decat cea a importurilor, valoarea monedei tarii, va scadea in raport cu cea a partenerilor sai comerciali.

6.Stabilitatea politica si performanta economica

Investitorii straini cauta tari solide, cu o performanta economica puternica pentru a-si investi capitalul. O astfel de tara, va atrage toate fondurile in defavoarea tarilor ce prezinta riscuri politice si economice. Turbulentele politice pot cauza o pierdere a increderii in valoarea valutei proprii si transferarea capitalului catre tarile cu valuta mai stabila.

Concluzie
Cursul de schimb al monedei in care un portofoliu are cea mai mare parte a investitiilor sale determina rentabilitate reala a acelui portofoliu. O rata de schimb in scadere, evident, scade puterea de cumparare a veniturilor si castigurilor de capital obtinute din orice profit. Rata de schimb valutar mai influenteaza si alti factori ce tin de venituri: ratele dobanzilor, inflatia si castigurile de capital din titluri de valoare nationale.

La randul lor, ratele de schimb valutar sunt influentate de numerosi factori complecsi, care le dau batai de cap si analistilor cu experienta. De aceea, e bine ca investitorii sa-si imbunataeasca intelegerea si cunostintele asupra felului in care valorile monetare si ratele de schimb afecteaza rata de rentabilitate a investitiilor lor.

Leave a Reply